"In Memoriam Vacak" Emlékdíj
(' "In Memoriam Vacak" memorial trophy' )

Története, Elnyerésének feltételei:

 Szabó Andrea és Gyula, Heartbreaker Maine Coon tenyészet - "In Memoriam Vacak" emlékdíj a legszebb szemű házi macskának.

Szabó Andreának hívnak. Férjemmel együtt Maine Coon cicákat tenyésztünk, ám 2002. tavaszán úgy döntöttünk, hogy egyik házi cicánk emlékére életre hívjuk az "In memoriam Vacak"-ernlékdíjat.

Vacak egy 200 l. novemberi este döntött úgy, hogy örökbe fogad minket egy vasútállomás közelében. Rejtélyesen bukkant fel életünkben, de hamar részévé vált annak. Kedves, barátságos, okos és -legalábbis számunkra - gyönyörű cica volt. Három hónapot élt, élhetett velünk. Rövid földi léte alatt egyre csak szórta szeretetét, megannyiszor dorombolt vígasztalóan és aludt el kedvesen ölünkben. Azt hittük, nagyon sokáig így lesz ez. De az élet gyakran kegyetlen és tragikus fordulatokat prodoukál.

2002. február 14-én, Valentin-napkor, hajnal 6 körül, hívó szavamra, reggelizni sietett a szomszédból. Szerető igyekezetében nem vette észre az úton közelgő autót ... Kertünkben temettük el. Emlékét és az együtt eltöltött csodálatos napok emlékét szívünkben őrizzük.

Hogy maradandó emléket állítsunk neki, alapítottuk ezt az emlékdíjat, melyet terveink szerint minden tavaszi FAMKAT-kiállításon szerelnénk átadni a legszebb szemű házicicának. Vacak, mint mondtam, gyönyörű cica volt, harmonikus, tele szeretettel,
ám a szemei voltak a legmegragadóbbak és legbeszédesebbek. Szinte emberi módon sugározták az érzelmeket, értelmet, szeretetet.

Bár elvesztése fájó űrt hagyott szívünkben, de talán e díjjal hozzájárulhatunk nemcsak emléke megőrzéséhez, a házicicák helyének helyreállításához és talán ahhoz is, hogy ily módon is egy kicsivel több figyelem irányuljon a gazdátlan, kóbor cicák sorsára.

Köszönjük László Erikának, a FAMKAT elnökének és Dobi Ilonának segítségüket abban, hogy ez a díj létrejöhetett.

FAMKAT kiállítási katalógus - 2005.máj., EgerEddigi győztesek:

Picur
2006.október 7. Budapest - Picur
(tul.: Siklósi László)

2005.május 8. Eger - Maszat
(tul.: Kormosné Kecskés Ágnes)

2004.ápr.17. Gödöllő - Czurek Janka
(tul.: Makkos Katalin)

2002.márc.17. Gödöllő - Roxy
(tul.: Fényes Terézia)
- A 'Whiskas-FAMKAT' kiállítási beszámolók forrásai: A Macska c. folyóirat számai -

Impresszum |
(c) Web: Szentes Gerzson Péter, 2006-