1902. december 4-9. Nemzetközi Macskakiállítás
- Budapest, Király Bérpalota (Kígyó tér 1.) -star

Egyszer volt, hol nem volt...


Vasárnapi-újság 1902.


Egyszer volt Pesten macskakiállítás


   „Kutyavásár ugyan csak egyszer volt Budán, hanem kutya-kiállítást rendeztek már többször, most pedig nemzetközi macska-kiállításra készülnek. A külföld nagyobb városaiban ez már régen szokásos s Budapesten deczember 4-től 9-ig lesz macska-kiállítás a király bérpalotájában (Kigyó-tér 1. sz.) a 16. sz. üzlethelyiségben. Ilyen kiállítások voltak Paris, London, Berlin, Hamburg, Drezda, München és Prágában. Bejelenthetők a kiállításra a házimacskák mindenféle színben, továbbá man-sziam, perzsa, Ginster, amerikai és khinai macskák, félvérű angora, óriási, algiriai és afrikai álarczos angora macskák. A kiállítás bezárásával díjakat fognak kiosztani a fajtisztaság és különféle hasznos tulajdonságok figyelembe vételével. Díjakúl kiosztanak arany-, ezüst-, bronzérmeket és okleveleket.

  A fenti sorok a budapesti Vasárnapi Újság 1902.november 23-i számában jelentek meg. A hír a Budapesten 1902.december 4. és 9. között megtartott első magyar macskakiállítást reklámozta. A korabeli újságok a következő hetekben többször is írtak e különös eseményről. Összesen 104 cica versenyzett a díjakért. A házimacskák négy csoportra osztva: fehérek, feketék, kétszínűek és háromszínűek. Nem hiányozhattak az akkori népszerű hosszúszőrű angóramacskák sem.

Legfeltűnőbb volt az Atlas hegységből származó Ginster- macska, gyönyörű csíkos bundájával s rendkívül hosszú farkával; kicsiny hosszúkás fejéről azonban inkább valami menyétfélének lehetett volna gondolni. Ellentéte volt a szomszédjában szundikáló man-szigeti macska, a mely meg farkatlan szokott lenni.

A tudósításban megemlítik még, hogy sziámi macskák is jelen voltak, melyeknek őseik egyenesen a sziámi királyi palotából (a mai Thaiföld) származtak. A kiállítás sztárja a párizsi kiállításon első díjat nyert „álarczos czicza”, Dodó volt; de a müncheni Bumzerl is látható volt, Ő a londoni nagydíjat hozta el. A cicák díszes hímzett párnákon heverészve várták a bírálatokat, hosszú ketrec sorban elhelyezve a különféle macskafajok legszebb példányait, színek, fajok szerint csoportosítva.


  A hazai kiállítók macskái közül kiválnak Jakabffy Gizella állatkereskedő hófehér állatai és Gyula Mártonné kétszínű házimacskája. A kiállított cicák ritkább példányai nagy összegre voltak biztosítva egy párizsi társaságnál. A kiállítás egyedi kiállítás volt, nem lévén működő macskaegyesületek még abban az időben az országban, így a kiállítást Flesch József müncheni zoológus szervezte meg külföldi mintára.

  A kiállításról készült korabeli rajzon is látszik, hogy sokan lehettek kíváncsiak erre a különleges eseményre, amelynek nem lett semmiféle folytatása. Se macskaklub nem alakult, se több kiállítást nem tartottak még hosszú évtizedekig. Maga az esemény hamarosan elfelejtődött, jöttek a világháborúk, világválságok...

  Legközelebb csak 1975-ben szerveznek macskabemutatót és a következő években bírálatokkal egybekötött macskakiállításokat.Kiállítási képek:
01-kiallitas1902-50bs.jpg
02-kiallitas1902-50as.jpg
03-borsszem-janko19021214.jpg
Kígyó-tér 1910 körül
Pest, Kígyó-tér, Hans Götzinger festménye, 1910k.
(http://kepeslapmuzeum.hobbipark.hu)Király-bérpalota


star

Impresszum |
(c) Web: Szentes Gerzson Péter, 2006-